Masma35900 Superhigh

Erbjudande om lägenhet

När sista anmälningsdag har passerat, skickar vi mejl till samtliga intressenter som fått erbjudande om en ledig lägenhet. När du får erbjudandet från oss behöver du tacka ja eller nej till lägenheten. Det är viktigt att du svarar i tid - och att dina kontaktuppgifter är uppdaterade så att vi kan kontakta dig.

När du har sett den lediga lägenheten loggar du in på Mina sidor. Oavsett om du är intresserad av lägenheten eller inte, behöver du meddela oss ditt svar inom avsatt tid. Om du har svarat att du är intresserad får du besked om du är aktuell för bostaden eller inte.

Därför behöver du svara

Du spärras från att söka bostad under 3 månader om du: 

  • vid 3 tillfällen under en tremånadersperiod inte svarar alls på erbjudande om bostad, eller
  • vid 6 tillfällen under en tremånadersperiod tackar nej till erbjudanden om bostad.

Spärrtid innebär att du under denna tid inte kan söka andra lediga lägenheter. Om vi inte hör något från dig tolkar vi det som ett nej-svar. Det är därför viktigt att du svarar. Under spärrtiden förlorar du dock inga poäng. De räknas fortsatt under den spärrade perioden.

Intyg om inkomstuppgifter

Vi tar kreditupplysning på alla som anmäler intresse för en bostad. Det gör vi för att styrka dina inkomstuppgifter. Stämmer inte din deklarerade inkomst från förra året med den i år? Då behöver du komplettera med underlag som visar dina två senaste löneutbetalningar. Du kan hämta dessa uppgifter från Skatteverket.

Gör så här:

Logga in på Mina sidor hos Skatteverket. Välj ”Skatter och deklarationer” och sedan ”Lön, pension, sjukpenning med mera”. Det går bra att ta en skärmbild med mobilen, som du laddar upp hos oss. Du behöver även ett intyg som styrker din inkomst tre månader från inflyttningsdagen. När du är klar - logga in på Mina sidor och välj Ladda upp dokument.

Vet du inte hur din ekonomiska situation ser ut? Gå in på Creditsafe och ta en gratis upplysning på dig själv. Du loggar in med BankID.

Det här definieras som inkomst

Inkomsten ska baseras på arbete, pension, a-kassa eller studiemedel. Vissa bidragsformer kan medräknas som komplement till dessa inkomsttyper. Vi godkänner dock inte försörjningsstöd eller etableringsersättning/ etableringsbidrag.

Gemensam inkomst läggs till grund. Det gäller i det fall du har en maka/make, sambo eller partner som stadigvarande avser bo tillsammans med dig i bostaden. Endast inkomst från en medboende kan medräknas i gemensam inkomst.

Egna företagare ska styrka sin inkomst med bland annat den senaste inlämnade deklarationen till Skatteverket. Gör ett registerutdrag från Skatteverket, aktuell resultat- och balansrapport samt nyutfärdat intyg från revisor. Egna företagare ska ha varit verksamma minst ett (1) år.

Studentlägenhet får hyras så länge du studerar heltid på högskola, yrkeshögskola eller universitet. Heltid motsvarar 30 högskolepoäng. Ladda upp ditt antagningsbesked på Mina Sidor.

Poängen nollas

När du skriver kontrakt på en lägenhet hos oss nollställs dina tidigare boendepoäng. Du blir spärrad från att söka ny lägenhet under ett års tid. Men under tiden du bor hos oss samlar du nya poäng. Boendepoäng räknas när du har ett pågående kontrakt och startar från inflyttningsdatumet på ditt kontrakt.

Uppsägningstid och dubbla hyror

Har du ett hyreskontrakt innebär det att du har en uppsägningstid. Tänk på att om du blir erbjuden en lägenhet kan du vara tvungen att betala dubbla hyror. Det inträffar om inflyttningsdatumet sker under din pågående uppsägningstid. Om du bor hos Rikshem hittar du uppsägningstiden på ditt hyresavtal.

Flytta in tidigare

I vissa fall när du söker lägenhet, finns möjligheten angiven att flytta in tidigare. Datumet är endast preliminärt. Det är upp till dig och den avflyttande hyresgästen att komma överens om vilket datum du kan flytta in. Du och den avflyttande hyresgästen kan komma överens om att du flyttar in tidigare än det datum som framgår i hyresavtalet. Kom då ihåg att det finns viktiga saker att tänka på.