20230913 4695 (1)

Besiktning av lägenheten

I samband med att du ska flytta gör vi en eller flera besiktningar. Vi kontrollerar om något saknas, är skadat eller onormalt slitet. Det kan till exempel vara en trasig tapet eller hål i en innerdörr.

Du kommer att bli kontaktad gällande besiktning. På de flesta av våra kontor läggs besiktningsprotokollet upp på Mina sidor. Har du några frågor om protokollet hör du av dig till ditt ortskontor.

Åtgärda skador i lägenheten

Om du vill fixa skador i lägenheten själv, se till att arbetet görs professionellt och enligt branschreglerna. Allt måste vara klart innan du flyttar.

Om du inte har lagat eventuella skador i din lägenhet kommer Rikshem att göra det åt dig. Du måste då betala för detta och vi kommer att skicka en faktura för eventuella kostnader det medför för oss.

Dolda fel

Skador som inte syns bakom möbler eller mattor kallas dolda fel och kan läggas till i besiktningsprotokollet i efterhand.

Om det uppstår nya skador efter besiktningen är det viktigt att du kontaktar ditt ortskontor.

Lägenhetens utrustning

All utrustning som fanns när du flyttade in ska lämnas kvar. Till exempel hatthylla, tv-box, gardinbeslag, garderober och badkar. Har du tagit bort en dörr eller bänkskåp, behöver de sättas tillbaka.

Instruktionsböcker

Lämna eventuella bruks- och skötselanvisningar på diskbänken till nästa hyresgäst.

Vad räknas som onormalt slitage?
Det är bra att känna till att fettfläckar på tapeten (till exempel ovanför sängen), hål efter bokhyllor, väggfast TV, spegelväggar och liknande räknas som onormalt slitage. Detsamma gäller rökning som orsakat nikotinskador. Då är du som hyresgäst ersättningsskyldig för omtapetsering eller målning.