Så betalar du hyran

Det är viktigt att du betalar din hyra i tid. Vi erbjuder olika betalningsalternativ, varav det enklaste är autogiro eller e-faktura. På Mina sidor kan du se och ladda ner dina hyresavier. Där kan du också se om din hyra är betald. 

Ny hos Rikshem?

För att se din hyresavi på Mina sidor behöver du registrera dig som användare på Mina sidor. Registrera dig genom att ange ditt personnummer och objektsnummer. Objektsnumret hittar du på ditt hyresavtal. Du får ett mejl till din e-postadress när din hyresavi finns tillgänglig på Mina sidor.

Olika sätt att betala

Du kan välja hur du vill betala din hyra. Välj något av följande betalsätt:
• Autogiro
• E-faktura
• Via din internetbank

Autogiro

Med autogiro dras hyran automatiskt från ditt bankkonto. Att betala hyran med autogiro är enkelt och kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att se till att det finns pengar på ditt konto sista vardagen i månaden. Det är då hyran dras från ditt bankkonto. Tänk på att du inte får någon hyresavi skickad till dig när du betalar via autogiro. På Mina sidor kan du se dina hyresavier samt betalningsstatus.

Sker någon justering av beloppet du ska betala får du en uppdaterad hyresavi.

Så här gör du för att ansluta dig till autogiro:
Anslut till autogiro via din internetbank. Lägg till nytt autogiromedgivande och sök upp Rikshem / bankgironummer 5678-7807. Betalarnummer som ska anges är ditt personnummer, tolv siffror utan bindestreck ÅÅÅÅMMDDXXXX

Har du inte tillgång till internetbank kan du fylla i blanketten Medgivande till betalning via autogiro. Skicka den ifyllda blanketten till Rikshem AB, Box 307, 101 26 Stockholm.

När autogirot är registrerat ser du det på din bank och på aktuell faktura på Mina Sidor.

E-faktura - digital faktura till din internetbank

Med e-faktura får du hyresfaktura digitalt till din internetbank. Alla dina digitala hyresfakturor samlas på din bank, då får du en enkel översikt över dina tidigare betalningar. Att betala hyran via e-faktura är kostnadsfritt.

Så här gör du för att anmäla e-faktura:
Du anmäler att du vill ha e-faktura via din internetbank. När du har anmält e-faktura skickar vi nästa hyresavi som digital faktura till din internetbank. Du kan även se din faktura samt betalningsstatus på Mina sidor

När du valt att betala hyran med e-fakturan loggar du in på din internetbank och godkänner betalning av hyresavin. Kontrollera din hyresavi och godkänn att banken betalar den. Tänk på att säkra att du har pengar på kontot den dag hyresavin betalas.

Internetbank

Du kan betala din hyra via din internetbank. I mitten på månaden kan du se din hyresavi på Mina sidor. På hyresavin hittar du OCR-nummer, förfallodatum, belopp och bankgironummer.

Ange rätt faktura- / OCR-nummer

Om du väljer att betala din hyresfaktura manuellt (det vill säga ej med autogiro och e-faktura) är det viktigt att du anger rätt faktura-/OCR-nummer och rätt belopp för den månad du avser betala. Om fel faktura-/OCR-nummer anges finns risken att du har en obetald hyra och får inkassokrav. 

Betala hyran i tid

Det är viktigt att du betalar hyran i tid. Hyran ska vara betald senast den sista vardagen i månaden. Det är ditt ansvar som hyresgäst att hyran betalas i tid, även om du till exempel är bortrest. 

Vad händer om du inte betalar din hyra?

Hyran för din bostad betalas alltid i förskott och ska vara betald senast den sista vardagen i månaden. Det är viktigt att du betalar hyran i tid och det är ditt ansvar som hyresgäst att det blir gjort, även om du till exempel är bortrest.

Betala din hyra i tid

Dina hyresavier hittar du på Mina sidor

Under "Min hyra" på Mina sidor hittar du både dina aktuella hyresavier och de sex senaste avierna. Här kan du kontrollera om din betalning har kommit in.

Min hyra