Sommarbalkong2022

Rikshems härligaste sommarbalkong

Även i år har vi anordnat tävlingen Rikshems bästa sommarbalkong 2023. Tävlingen är stängd och vinnaren är korad!

I år har vi uppmuntrat dig att dela med dig av din gröna avslappnande oas, prunkande blomsterlådor eller färgrika blomkrukor. Variationen och möjligheterna är oändliga och bara fantasin sätter gränser.

Nu har vi korat vinnaren av Rikshems härligaste sommarbalkong 2023: Malin i Luleå. Grattis!

Du har väl delat med dig av dina bilder under säsongen på sociala medier under #rikshem #sommarbalkong2023 ?

Tips i september/oktober: 

Hur ofta ska jag vattna?  

För att balkongen ska bli en frodig, grön och skön oas behövs det vatten. Men hur ofta ska du vattna? Trädgårdsmästare Linnéa Hagö tipsar.  

Till att börja med: Det finns inget recept för hur ofta du ska vattna.

- Mitt bästa tips är att titta på dina växter. De brukar berätta och visa när det är dags för vatten och lite kärlek. Det är lite skillnad för växter inomhus och växter på balkongen, säger Linnéa.

När växterna är ute kan de behöva mer vatten. Det är dags att vattna när de börjar se lite trötta ut och det saknas glans i bladet.

- Det är bättre att vattna rejält än att vattna lite åt gången, hälsar Linnéa.   

Läs mer: Så här kan du inreda balkongen och uteplatsen  

Trädgårdsmästare Linnéa Hagö vill gärna att vi tänker på balkongen som ett rum. "Se på balkongen som ditt eget rum med golv, väggar och tak som du inreder med växter. Då kan du få det riktigt fint och mysigt."  

Vi är många som på rutin fyller våra balkonglådor med pelargoner och nöjer oss med det. Fint så! Men trädgårdsmästare Linnéa, vill inspirera oss att tänka på rumslighet. Det vill säga att använda golv, tak och väggar när du inreder din balkong.   

- När du tittar på din balkong som ett rum, då ser du kanske nya hörn och möjligheter att ha växter. Har du kanske en hylla du kan ställa ut på balkongen och ha växter i? Vill du kanske ha en klätterväxt, som klematis, som strävar mot taket?  

Ge plats åt växterna och till dig själv  

Linnéa är även designer och då är rumslighet en faktor för inredning. Och inredning handlar mycket om vem man är och vad man verkligen tycker om. Linnéa uppmuntrar oss att tänka på vad vi vill använda balkongen till. Är det en plats du vill äta middag på? Eller en plats där du läser en bok?  

- Fundera på vad som är viktigast för dig själv, och inred efter den känslan. Om du försöker få till alla möjliga funktioner kan balkongen bli för plottrig, obekväm och trång. Det blir kanske inte så mysigt att vara där som du önskade.   

För en balkong brukar Linnéa planera 1/3 till växter. Resten avsätter hon till en ordentlig plats för det man önskar få ut av balkongen.   

- Jag vill uppmuntra dig att tänka mer på dig själv och det du tycker är vackert. Ett tips är att vända blomlådorna inåt, mot lägenheten. Då kan du njuta av allt det vackra du har planterat.  

Ett tema gör besluten enklare  

Och för att det inte ska blir för spretigt kan det vara roligt att satsa på ett tema.  

- Det kan vara superenkelt, som ett färgtema, eller något mer avancerat som 50-tal eller en världsdel. Eller varför inte ätbart som ett tema? Med ett tema blir det mycket lättare att ta beslut om vad man eventuellt ska köpa och plantera.  

 

Sommarbalkong2022

Årets sommarbalkong 2022

Förra årets vinnare tog hem priset med sin "Variation inom odling trots begränsade utrymmen"

Se förra årets vinnare här