Vinnare årets sommarbalkong 2022

Stort tack till alla er som skickat in bidrag till Årets sommarbalkong 2022. Vi är så glada över att ni har delat med er av era härliga sommaroaser. 

Tävlingsbidragen har kommit in från hela vårat avlånga land från Luleå i norr till Malmö i söder. Många har dessutom delat med sig av personliga historier och beskrivningar av varför och hur man använder sin balkong eller uteplats. För en del är det en plats för återhämtning och kontemplation. För andra en plats för umgänge och ett aktivt odlarliv.  

1:a pris i Årets sommarbalkong 2022

Efter noggrann överläggning utsåg juryn Khatereh Najafi i Elineberg, Helsingborg till vinnare av tävlingen med följande motivering:  

Variation inom odling trots begränsade utrymmen

Vinnaren av årets sommarbalkong bjuder på stor grön variation där egenodlade, frösådda, plantor trivs tillsammans med återkommande perenner. Här finns över tjugo olika plantor som skapar en grön sommaroas – rhododendron, pelargoner och melon är några exempel. Sitt ned, njut av något gott att äta eller titta på, en grön oas för en välbehövlig paus. Det här är en personligt utformad plats som visar att det går att skapa variation inom odling trots begränsade utrymmen.

Vi vill även passa på att gratulera andra- och tredjepristagaren

2:a pris i Årets sommarbalkong 2022

På andraplats kom Camilla i Kalmar med sitt fina exempel på hur odlarglädje också kan sprida grannglädje och bidra till ökad trivsel.

Motivering

Årets andraplats visar att glädje är något man gärna delar med andra. De fina arrangemangen bjuder in till samtal mellan grannar som stannar upp för att växla några ord samtidigt som

3:e pris i Årets sommarbalkong 2022

På tredjeplats kom Lisa i Luleå som har förvandlat sin balkong till ett extra rum för rekreation med hög mysfaktor. Med lampor som både smyckar och skapar behagligt kvällsljus.

Motivering

Det är synligt hur både textur och färgval spelar en roll i inredningen. Genom att jobba med olika detaljer så har balkongen fått ett välkomponerat och inbjudande utseende.

Så gick tävlingen till

Tävlingen, som pågick under juni och juli, gick ut på att helt enkelt visa upp sin sommarbalkong och beskriva den. Variationen och möjligheterna var oändliga vilket även avspeglades i alla fantastiska bidrag som kommit in under sommaren.

Juryn; Anette Frumerie, vd Rikshem, Maria Andersson, parkansvarig trädgårdsmästare & trädgårdsdesigner, Rosendals trädgård och Petra Lindvall, stadsträdgårdsmästare, Haninge kommun fick det svåra arbetet att utse de tre bästa bidragen.

Vinnare Arets Sommarbalkong 2022 (1)

Vinnarbalkongen år 2022