Kvinna Dator

Bostadssökande

För att söka våra lediga bostäder behöver du registrera dig och samla poäng. Det gör du enkelt på Mina sidor. Registreringen är gratis och öppen för alla som fyllt 16 år. Registrera dig i dag – ju förr desto bättre!

Som bostadssökande hos Rikshem kan du registrera dig från det du fyllt 16 år. Din anmälan gör du på Mina sidor. Du får en poäng per dag från och med den dagen du registrerar dig. Har du varit registrerad hos oss i ett år har du samlat på dig 365 poäng. Din anmälan är personlig och kan inte överlåtas eller ärvas av någon annan. Det är heller inte möjligt att registrera en medsökande.

Lägenhet, studentlägenhet, parkering och förråd

När du registrerar dig anger du om du är intresserad av lägenhet, studentlägenhet, parkering eller förråd. När du söker lägenhet hos oss godkänner och accepterar du att Rikshem får hämta in boendereferenser hos nuvarande och tidigare hyresvärd. Vi tar kreditupplysning på alla sökande som är aktuella för visning och kontrakt. Du kan när som helst gå in på Mina sidor och lägga till eller ändra din registrering.

Boendetid

När du bor hos Rikshem räknas även boendetiden för ditt aktuella hyreskontrakt som poäng. Om du säger upp din lägenhet, men står kvar som bostadssökande, räknas poängen från det datum du registrerat dig som sökande på Mina sidor. Det vill säga att boendetiden tas bort i samband med uppsägning av hyreskontraktet. Boendetiden nollställs även vid lägenhetsbyte.

Vid uthyrning av lägenheter med korttidskontrakt behåller du dina poäng - poängen nollställs inte. Sökande blir spärrad i sex månader, men kötiden räknas upp under spärrtiden.

Fördelning av lediga lägenheter

De lägenheter som är lediga för uthyrning via Rikshem publiceras här under Ledigt just nu. Lediga lägenheter fördelas bland dem som aktivt anmält sitt intresse samt uppfyller de kriterier som anges i vår uthyrningspolicy

Så hanterar du dina erbjudanden av lägenheter

Du kan söka max sex lägenheter samtidigt. Du kan tacka nej till max sex erbjudanden under en period på tre månader. Tackar du nej till fler blir du spärrad från att söka andra lediga lägenheter de följande tre månaderna. Får vi inget svar på ett erbjudande tolkar vi det som ett nej och lägenheten erbjuds till andra kunder. Har du tackat ja till ett erbjudande, men sedan ångrar dig blir du spärrad i ett år och poängen nollställs.

Du kan välja att prenumerera på lediga lägenheter, studentlägenheter, parkering eller förråd som matchar din intresseanmälan genom att registrera det på Mina sidor.

Fördelning av parkering och förråd

Lediga parkeringsplatser och förråd publiceras här under Ledigt just nu. Tilldelningen sker efter först till kvarn-principen, det vill säga att den som först gör en intresseanmälan erbjuds kontrakt. Vid stor efterfrågan på parkeringsplatser kan det i vissa fall begränsas vilka sökande som kan göra en intresseanmälan, till exempel endast hyresgäster i området.

Uppdatera dina uppgifter

För att behålla dina poäng behöver du uppdatera din intresseanmälan minst var tolfte månad genom att logga in på Mina sidor. Vi rensar våra register automatiskt och en raderad sökprofil kan inte återställas. Det gäller oavsett om raderingen skett genom den automatiska rensningen eller om du själv har raderat din profil.

Regionala bostadsköer

På vissa orter förmedlas våra lediga lägenheter via regionala bostadsförmedlingar. För att söka dessa lägenheter registrerar du dig i respektive bostadskö:

De externa förmedlingarna kan ha andra regelverk än de som anges hos Rikshem, men tilldelningen av lägenheterna följer Rikshems uthyrningspolicy.

Boplats Sverige

Du kan även hitta våra lediga lägenheter på Boplats Sverige. Boplats Sverige är en kostnadsfri tjänst för dig som letar hyreslägenhet.