Par Bostadssokande

Guide för bostadssökande

I guiden beskriver vi hur det går till att söka bostad hos oss. Gå igenom de olika stegen från första registrering fram till dess att du skriver kontrakt.

1. Registrera dig och samla poäng

Det första du ska göra om du vill söka bostad hos oss är att registrera dig som bostadssökande på Mina Sidor. Du kan registrera dig från det du fyllt 16 år.

 • När du registrerar dig kan du kan välja att prenumerera på nyhetsbrev från oss. Det betyder att du får ett mejl när en lägenhet blir ledig som uppfyller dina önskemål om område och storlek.
 • På startsidan av Mina sidor, när du loggat in, kan du se hur många poäng du har. Tänk på att dina poäng är personliga och inte kan överlåtas till någon annan. Är ni flera i hushållet som söker bostad registrerar var och en ett personligt konto på Mina Sidor.
 • Du får ett (1) poäng per dag. Det enda kravet är att du är aktiv och loggar in minst en gång var tolfte månad. Användare som inte loggar in på 12 månader raderas.
 • Du får en påminnelse om att logga in cirka 30 dagar innan din användare raderas. Poäng som raderats kan inte återställas.

Observera att våra lediga lägenheter i Uppsala, Malmö och Stockholm förmedlas av de kommunala bostadsförmedlingarna på orten. För att söka bostäder i dessa städer tar du kontakt med Boplats Syd (Malmö), Uppsala Bostadsförmedling respektive Bostadsförmedlingen i Stockholm.

2. Anmäl intresse för en ledig lägenhet

Vi publicerar våra lediga lägenheter här på rikshem.se under Ledigt just nu. När du hittar en lägenhet du är intresserad av registrerar du en intresseanmälan.

 • När du hittat en ledig lägenhet som matchar dina önskemål kan du anmäla ditt intresse. Tänk på att du kan ha maximalt sex (6) aktiva intresseanmälningar samtidigt.
 • För att göra en intresseanmälan behöver du uppfylla våra inkomstkrav för lägenheten. Vi har även vissa grundkrav som behöver uppfyllas för att få erbjudande om visning. Läs mer om detta på sidan uthyrningspolicy.
 • På Mina Sidor kan du se dina erbjudande och följa uthyrningsprocessen för de lägenheter du anmält intresse för.

3. Titta på lägenheten

När tiden för att anmäla intresse har gått ut kallar vi ett antal sökande till visning. Kallelsen skickas ut med e-post.

 • I vissa fall har vi enbart möjlighet att visa en lägenhet digitalt eller genom en planritning. Det gäller till exempel vid nyproduktion, renovering och uthyrning med korttidskontrakt.
 • Om du har möjlighet är det viktigt att du går på visningen av lägenheten innan sista svarsdag och innan du tackar ja till att hyra den. 
 • Visningen hålls av den som bor i lägenheten eller av vår personal. I vissa fall kan visningen hållas digitalt.
 • Det är viktigt att du svarar senast sista svarsdatum som finns med i mejlet.
 • Om du tackar nej eller inte svarar på fyra (4) erbjudanden spärras du i sex (6) månader från att göra nya intresseanmälningar. Du får ett meddelande när du har ett (1) erbjudande kvar innan du spärras

4. Intyg om inkomstuppgifter

Innan vi kan erbjuda dig ett kontrakt gör vi en kreditprövning.

 • I en kreditprövning kontrollerar vi att dina inkomstuppgifter uppfyller våra krav.
 • Om din deklarerade inkomst från förra året inte stämmer överens med den inkomst du har nu, behöver du komplettera med underlag som visar de senaste två löneutbetalningarna. Du kan hämta dessa uppgifter från Skatteverket. Logga in på Mina sidor hos Skatteverket, välj ”Skatter och deklarationer” och sedan ”Lön, pension, sjukpenning mm”. Det går bra att ta en skärmbild med hjälp av mobilen och ladda upp på Mina sidor. Ladda också upp intyg som styrker din inkomst i tre (3) månader från inflyttningsdagen.
 • På begäran ska du kunna visa goda referenser från nuvarande och tidigare hyresvärd.
 • Det är viktigt att du har uppdaterade kontaktuppgifter på Mina sidor om vi behöver kontakta dig.

5. Signera hyreskontrakt

När du blivit godkänd av oss är det dags att signera ditt hyreskontrakt. Det sker i första hand digitalt med BankID.

Har du inte tillgång till BankID, eller om du hellre vill signera på plats, kan du vända dig till ditt närmaste Rikshemkontor.

I samband med kontraktsskrivningen informerar vi om saker som kan vara bra att känna till.

 • Du får titta på vår digitala Boskola som förklarar dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst.
 • Du får praktisk information om sådant som är viktigt att tänka på inför inflyttningen.
 • Vi påminner om att du måste teckna en hemförsäkring och folkbokföra dig på adressen.

I och med att du skriver kontrakt på en lägenhet nollställs dina poäng och du är spärrad från att söka ny lägenhet i ett år. Självklart samlar du nya poäng under tiden.

Skulle du lämna återbud till lägenheten innan du tecknat kontraktet nollställs dina poäng och du spärras i ett år från att söka ny lägenhet.